Wij zijn gewoon weer open!»

Gepubliceerd op 20-01-2018

Stoffenhandel De Greef ontvangt zijn 'fans' weer als vanouds in Stiphout

HELMOND - Gelukkig had Jozine Pepers uit Sint Anthonis thuis veel stoffen op voorraad, anders had ze de afgelopen weken niet vooruit gekund. De gepensioneerde modevakdocente maakt namelijk al haar kleren zelf.  Op de eerste dag dat De Greef Textiel in Stiphout is heropend, heeft ze al vroeg haar slag geslagen. Stof voor een winterjas, voering en een lap krijtstreep voor een broek. 

„Ik ben héél blij”, zegt Pepers. „Ik kom hier al 45 jaar. Als ik vroeger naar De Greef ging, zeiden mijn kinderen altijd: mama gaat op vakantie. Ik hoop dat ze het gaan redden.”

Afgelopen mei ging De Greef na bijna tachtig jaar failliet. De keten van vijf winkels was onderuit gegaan door teruglopende omzet en de nawee van de economische crisis. De boedel werd in delen verkocht aan verschillende neven uit de familie De Greef. 

Eric de Greef heropende zaterdag de zaak in Stiphout. „Door te specialiseren denken we een goede markt te hebben”, legt hij uit. Dus geen gordijnen meer (het restant gaat voor de helft van de prijs weg) maar wel modestoffen, fournituren en breigaren. „We mikken nu op de klant die maandelijks komt. De doe-het-zelvers.” Dat doet De Greef sinds ruim een week ook in het heropende filiaal in Veldhoven.

Het is hard werken voor een nog onzekere toekomst, erkent Eric. „We zijn door een diep dal gegaan en het is nog spannend. Maar dit werk vind ik nu eenmaal leuk.”

Op de achtergrond loopt de afwikkeling van het faillissement door. Toine verwacht dat dit nog zeker twee jaar duurt. Een onderdeel van het herstelplan is de verkoop van het winkelpand en de bijbehorende grond aan de Dorpsstraat. 

Huizen
De bedoeling is dat het gebouw plaatsmaakt voor huizen, al dan niet met ruimte voor de winkel. „Anders verhuizen we”, aldus Toine. Het plan voor herontwikkeling is niet nieuw. Twee jaar geleden was alles geregeld, maar gooiden de eerste grote financiële tegenslagen in de stoffenzaak de boel door elkaar.

Van al die beslommeringen heeft Mara van Genugten uit Sint-Oedenrode geen weet. De jonge hobbyfotografe zoekt een grote lap plooibare stof. „Ik richt thuis een kamer in voor fotoshoots.” Moeder Liesbeth is blij met de heropening. „Als je veel meters stof nodig hebt, is De Greef een uitkomst.”

Zo klinken meer complimenten. De Greef heeft een groot aanbod, is niet duur, het personeel aardig en de service goed. Klanten komen uit Deurne voor nieuwe stoelbekleding, uit Veldhoven om de caravan van nieuwe kussenslopen en gordijntjes te voorzien of uit Helmond voor een kinderjurkje.

„Ja we hebben veel fans”, zegt Toine de Greef breed glimlachend terwijl hij een paar meter stof op de toonbank opvouwt. „Vroeger was Stiphout bekend om De Greef en dan pas de Profronde.” Neef Eric doet intussen zijn best de rij klanten aan de kassa snel van dienst te zijn. „Het is weer de normale zaterdagdrukte. Gelukkig.”

1522927678b18d7989c7e862936e309bb30daa915b.png